ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗ ΚΥΘΝΟ
Η Κύθνος είναι ένα κυκλαδονήσι ανάμεσα στην Κέα και στη Σέριφο. Απέχει 3 ώρες από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις 1 ώρα και 40 λεπτά από το λιμάνι του Λαυρίου. Διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και από τον 12ο αιώνα είναι γνωστή και ως «Θερμιά». Η ονομασία της αυτή οφείλεται στις θερμές πηγές που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον όρμο των Λουτρών.
Κατά την παραμονή σας στη μαγευτική Κύθνο μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, που ξεχωρίζουν τόσο για την εκλεκτή τους γεύση όσο και για την εξαιρετική τους ποιότητα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα τυροκομικά προϊόντα της Κύθνου και συνοδεύστε τα με το ντόπιο κρασί. Για να γλυκαθείτε προτιμήστε τα περίφημα αμυγδαλωτά, που έχουν πολυετή παράδοση στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων. Επίσης, το μέλι της Κύθνου διακρίνεται για την ποιότητά του.
Στην Κύθνο εκτός από κρέας και φρέσκο ψάρι, θα βρείτε προϊόντα της ντόπιας οικοτεχνίας, όπως λουκάνικα, παξιμάδια, άσπρο τυρί τρίμμα ή κοπανιστή, μέλι θυμαρίσιο, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα, κάπαρη, πήλινα αντικείμενα, αφού το νησί έχει μεγάλη παράδοση στην κεραμική, παστέλι, παραδοσιακές πίτες και το περίφημο θερμιώτικο κρασί.
Να δοκιμάσετε την περίφημη θερμιώτικη τυρόπιτα, το «σφουγγάτο», και αν πετύχετε γάμο, δοκιμάστε το παραδοσιακό κοκκινιστό κρέας με πατάτες. Να θυμάστε πως όποιο φαγητό και αν δοκιμάσετε, πρέπει να το συνοδεύσετε με κάποιο από τα ντόπια τυριά ή την ιδιαίτερα γευστική κοπανιστή.
Όσο για το σφουγγάτο είναι ένα είδος τυροκροκέτας ή τυροκεφτέ. Γίνεται με το «ξινό», το παραδοσιακό, μαλακό, ανάλατο θερμιώτικο τυρί και εναλλακτικά με το αλατισμένο «τρίμμα» που έχει πιο ξινή γεύση. Να ξέρετε πως κανείς δεν φεύγει από την Κύθνο χωρίς να έχει δοκιμάσει το χοιρινό κρέας του νησιού, τα μαριναρισμένα λιαστά ψάρια, τα παϊδάκια και την στραπατσάδα με κολοκυθάκια και ντόπιο κρασί.